Een trage laptop kan iedereen gek maken. Het lijkt wel alsof je in een eindeloze wachtrij staat voor je favoriete attractiepark, maar dan zonder de pret aan het einde. Dus, wat kan je doen om je laptop weer soepel te laten draaien? Het is tijd om op te schonen!
Verwijder onnodige programma’s
De eerste stap bij het opschonen van je laptop is het verwijderen van programma’s die je niet meer gebruikt. Je weet wel, die proefversies van software die je ooit dacht nodig te hebben, maar sindsdien nooit meer hebt aangeraakt. Hoeveel van die programma’s staan er op jouw laptop stof te verzamelen? Het is tijd om ze vaarwel te zeggen.
Ga naar het configuratiescherm van je laptop en bekijk de lijst met geïnstalleerde programma’s. Neem even de tijd om te beslissen welke programma’s je écht nodig hebt en welke niet. Zeg gerust “doei” tegen de rest. Het verwijderen van deze onnodige ballast kan al een wereld van verschil maken voor de snelheid van je laptop.
Optimaliseer je opstartprogramma’s
Niets is frustrerender dan een laptop die eeuwen nodig heeft om op te starten. Een van de boosdoeners kan zijn dat er te veel programma’s automatisch opstarten zodra je de laptop aanzet. Dit zorgt ervoor dat je laptop overuren draait nog voor jij überhaupt iets hebt kunnen doen.
Gelukkig is dit probleem vrij eenvoudig op te lossen. Open Taakbeheer (gebruik de sneltoets Ctrl + Shift + Esc) en ga naar het tabblad ‘Opstarten’. Hier zie je een lijst van alle programma’s die automatisch opstarten wanneer je je laptop aanzet. Schakel de programma’s uit die niet per se meteen hoeven te draaien. Hierdoor krijgt je laptop wat ademruimte en zal hij sneller opstarten.
Batterijproblemen oplossen zonder frustratie
Niets is vervelender dan een batterij die het na een uur al opgeeft, vooral als er geen stopcontact in de buurt is. Maar voordat er paniek uitbreekt, zijn er een paar dingen die ondernomen kunnen worden om batterijproblemen aan te pakken.
Eerst en vooral, controleer de instellingen van je batterij. Veel laptops hebben verschillende energiebesparende modi die kunnen helpen om de levensduur van de batterij te verlengen. Schakel bijvoorbeeld over naar de energiebesparende modus wanneer je niet bezig bent met zware taken zoals videobewerking of gamen.
Daarnaast kan het helpen om achtergrondprocessen en apps die veel energie verbruiken, te sluiten. Denk aan programma’s die constant synchroniseren of updates uitvoeren. Deze kunnen vaak ongemerkt veel energie opslurpen.
Oververhitting aanpakken als een pro
Oververhitting is een veelvoorkomend probleem bij laptops en kan leiden tot ernstige schade als het niet wordt aangepakt. Maar maak je geen zorgen, met een paar simpele trucjes kun je dit probleem als een pro aanpakken.
Begin met het controleren van de ventilatieopeningen van je laptop. Stof en vuil kunnen zich ophopen en de luchtstroom belemmeren, waardoor je laptop oververhit raakt. Gebruik een kleine borstel of perslucht om deze openingen schoon te maken.
Daarnaast kan het gebruik van een laptopkoeler helpen om de temperatuur onder controle te houden. Deze apparaten zijn ontworpen om extra koeling te bieden en voorkomen dat je laptop oververhit raakt tijdens intensief gebruik.
Wat te doen bij een bevroren scherm
Een bevroren scherm kan behoorlijk angstaanjagend zijn, vooral als er belangrijke documenten openstaan. Maar geen paniek! Er zijn een paar stappen die ondernomen kunnen worden om dit probleem op te lossen zonder gegevensverlies.
Eén van de eerste dingen die geprobeerd kan worden, is het toetsenbord gebruiken om het probleem op te lossen. Probeer bijvoorbeeld Ctrl + Alt + Del in te drukken en Task Manager te openen. Hierdoor kun je vastgelopen programma’s afsluiten en hopelijk weer controle krijgen over je laptop zwart scherm.
Als dat niet werkt, kan het soms helpen om simpelweg geduldig af te wachten. Soms heeft je laptop gewoon even tijd nodig om zichzelf weer op orde te krijgen, vooral als er veel taken tegelijkertijd worden uitgevoerd.
Wifi-verbinding verbetert je internetervaring
Een trage WiFi-verbinding kan bijzonder frustrerend zijn, vooral als er deadlines gehaald moeten worden of als er simpelweg ontspannen gestreamd wil worden. Maar gelukkig zijn er enkele stappen die genomen kunnen worden om de WiFi-ervaring een stuk aangenamer te maken.
Zorg eerst dat de router goed gepositioneerd is; idealiter in het midden van het huis en weg van muren of andere obstakels die het signaal kunnen verstoren. Daarnaast kan het helpen om regelmatig de firmware van de router bij te werken voor betere prestaties.
Tenslotte kan het gebruikmaken van een WiFi-extender of mesh-systeem wonderen doen voor huizen met meerdere verdiepingen of dikke muren, waardoor overal in huis een sterk signaal beschikbaar is.